Dekarbonizace

Tradiční český potravinář sází na ochranu vody a úspory energií

Potravinářský závod Hamé Babice z portfolia norské Orkla Foods představil zajímavou vlastní technologii na hospodárnější zacházení s energiemi a vodou, konkrétně na rekuperaci a recyklaci vody. Při sterilování potravin se používá značné množství vody, kterou je nutné ohřát. Dříve na konci procesu odcházela z továrny voda i s teplem, nový systém ji z velké části zrecykluje a lépe využije i teplo z výroby.

Dříve závod v Babicích na Moravě spotřeboval 450 milionů litrů vody za rok, dnes díky novému systému šetří 45 % a až v létě přejde do plného provozu, bude to až 75 %. To je 300 milionů litrů, které nebude nutné vyčerpat, což podpoří udržitelnost spodních vod v oblasti. Vojtěch Čambala, ředitel závodu Hamé Babice, takovou úsporu přirovnává ke spotřebě města s asi deseti tisíci obyvateli.  

Více než 99 % vody používané v závodě Hamé Babice pochází z deseti vlastních studní v okolí. Jde o jednu z nejteplejších oblastí v České republice s výraznou degradací podzemních vodních zdrojů. Ty chce společnost Orkla chránit a zároveň se připravit na budoucnost, kdy může být podzemní vody dlouhodobý nedostatek. 

„Vodu čerpáme z deseti podzemních vrtů a každý z nich má unikátní složení. Proto se voda musí upravovat, aby měla vždy stejné složení. A protože jsme v potravinářství, samozřejmě musíme dodržovat přísné hygienické předpisy. Nemůžeme například po sterilizaci vodu jen tak vzít a znovu použít. Je nutné ji vždy znovu vyčistit a upravit,“ vysvětluje manažer projektu Tomáš Proksa a dodává, že díky nové technologii se také o 75 % snížilo množství používaných chemikálii i náklady na údržbu.  

Rekuperací tepla z provozu závodu se každý rok uspoří zhruba 5 000 MWh energie. Nespálený plyn, který se k ohřevu používá, lze přepočítat 1 000 tun CO2. Střecha budovy, v níž je projekt umístěn, nese fotovoltaické panely a díky nim je provoz celé technologie energeticky neutrální.  Vedle většinové úspory vody nová technologie využívá i zbývající energii z horké vody na předehřev pro další procesy. 

Investice ve výši 80 milionů korun má přinést značné úspory, firma si slibuje návratnost pouhých několik let. První fáze ukázala, že technologie funguje skvěle, takže se do léta připojí i zbývající části výroby. Cílem je najít řešení, jak zachránit dalších až 20 % používané vody a také jak využít teplo z výroby pro vzduchotechniku a topení v prostorách závodu.  Projekt 20. dubna tohoto roku získal ocenění Sustainability Star 2023.

CHCETE DOSTÁVAT články, nové díly podcastu a přehledy do mailu? Napište se do našeho newsletteru a nic vám neuteče.

Novinky v oboru